Piece
Piece komorowe duże
Przeznaczone są do wypieku chleba pszennego, żytniego, bułek, ciast i wyrobów cukierniczych. Wypiek odbywa się bezpośrednio na płytach ceramicznych, na blachach lub w foremkach. Piece ogrzewane są palnikami olejowymi, przystosowanymi do spalania oleju opałowego lub gazowymi przystosowanymi do spalania gazu ziemnego bądź płynnego. Ogrzewanie odbywa się przeponowo, poprzez recyrkulację gorących spalin w kanałach między komorami wypiekowymi. Każdą komorę wyposażono w niezależny system zaparowania oraz usuwania pary.
Jest to niezbędne dla uzyskania wysokiej jakości pieczywa. Temperatura we wszystkich komorach jest identyczna. W piecach zastosowano podwójny - automatyczny i ręczny system regulacji temperatury i zaparowania komór.
Nastawa temperatury odbywa się za pomocą elektronicznego regulatora temperatury lub w przypadku awarii, regulatora dodatkowego. Zaparowanie komór odbywa się przy pomocy zaworów elektromagnetycznych, sterowanych przekaźnikiem czasowym lub w przypadku awarii, ręcznymi zaworami obrotowymi.
Front i obudowę pieców wykonano ze stali nierdzewnej, wnętrze komór wypiekowych z blachy stalowej, galwanicznie powlekanej aluminium a elementy pracujące w ekstremalnych temperaturach ze stali żaroodpornej. Wszystkie podzespoły wymagające okresowej kontroli znajdują się z przodu pieca, co znacznie ułatwia ich konserwację. Piece cyklotermiczne z powodzeniem zastępują tradycyjne piece ceramiczne.
Sterowanie automatyczne
Sterowanie manualne
Sterowanie automatyczne i manualne
model | 411 | 414 | 514 | 518 |
---|---|---|---|---|
pow. wypiek. [m2 |
11,71 | 14,64 | 14,64 | 18,30 |
ilość komór [szt.] | 4 | 4 | 5 | 5 |
wymiary komory wypiekowej szer. [mm] | 1830 | 1830 | 1830 | 1830 |
wymiary komory wypiekowej głęb. [mm] | 1600 | 2000 | 1600 | 2000 |
wymiary komory wypiekowej wys. [mm] | 4x205 | 4x205 | 4x175 +1x205 |
4x175 +1x205 |
wymiary zewnętrzne (A) [mm] | 2440 | 2440 | 2440 | 2440 |
wymiary zewnętrzne (B) [mm] | 2975 | 3375 | 2975 | 3375 |
wymiary zewnętrzne (C) [mm] | 3370 | 3770 | 3370 | 3770 |
wymiary zewnętrzne (D) [mm] | 2130 | 2130 | 2180 | 2180 |
wymiary zewnętrzne (E) [mm] | 2510 | 2510 | 2560 | 2560 |
wymiary zewnętrzne (F) [mm] | 3245 | 3645 | 3245 | 3645 |
masa [kg] | 3600 | 4900 | 4300 | 5300 |
obsadzenie foremkami 0,4kg [szt.] | 384 | 480 | 480 | 600 |
obsadzenie chlebem 0,5kg [szt.] | 204 | 252 | 255 | 315 |
obsadzenie chlebem 0,6kg [szt.] | 192 | 240 | 240 | 300 |
obsadzenie chlebem 0,9kg [szt.] | 168 | 216 | 210 | 270 |
obsadzenie chlebem 1,0kg [szt.] | 144 | 180 | 180 | 300 |
obsadzenie bułkami 30g [szt.] | 1008 | 1260 | 1260 | 1575 |
obsadzenie bułkami 50g [szt.] | 864 | 1080 | 1080 | 1350 |
obsadzenie bułkami 100g [szt.] | 576 | 720 | 720 | 900 |
ilość blach 40x60cm [szt.] | 48 | 60 | 60 | 75 |
zapotrzebowanie mocy elektr. [kW] | 5,0 | 5,0 | 5,0 | 5,0 |
moc cieplna palnika [kW] | 95 | 115 | 115 | 125 |
max. zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 9,8 | 11,8 | 11,8 | 12,8 |
średnie zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 4,2 | 4,8 | 4,8 | 5,8 |
max. zużycie oleju [ltr/h] | 9,5 | 11,5 | 11,5 | 12,5 |
średnie zużycie oleju [ltr/h] | 3,9 | 4,5 | 4,5 | 5,5 |