Piece
Piece komorowe średnie
Przeznaczone są do wypieku chleba pszennego, żytniego, bułek, ciast i wyrobów cukierniczych. Wypiek odbywa się bezpośrednio na płytach ceramicznych, na blachach lub w foremkach. Piece ogrzewane są palnikami olejowymi, przystosowanymi do spalania oleju opałowego lub gazowymi przystosowanymi do spalania gazu ziemnego bądź płynnego. Ogrzewanie odbywa się przeponowo, poprzez recyrkulację gorących spalin w kanałach między komorami wypiekowymi. Każdą komorę wyposażono w niezależny system zaparowania oraz usuwania pary.
Jest to niezbędne dla uzyskania wysokiej jakości pieczywa. Temperatura we wszystkich komorach jest identyczna. W piecach zastosowano podwójny - automatyczny i ręczny system regulacji temperatury i zaparowania komór.
Nastawa temperatury odbywa się za pomocą elektronicznego regulatora temperatury lub w przypadku awarii, regulatora dodatkowego. Zaparowanie komór odbywa się przy pomocy zaworów elektromagnetycznych, sterowanych przekaźnikiem czasowym lub w przypadku awarii, ręcznymi zaworami obrotowymi.
Front i obudowę pieców wykonano ze stali nierdzewnej, wnętrze komór wypiekowych z blachy stalowej, galwanicznie powlekanej aluminium a elementy pracujące w ekstremalnych temperaturach ze stali żaroodpornej. Wszystkie podzespoły wymagające okresowej kontroli znajdują się z przodu pieca, co znacznie ułatwia ich konserwację. Piece cyklotermiczne z powodzeniem zastępują tradycyjne piece ceramiczne.
Sterowanie automatyczne
Sterowanie manualne
Sterowanie automatyczne i manualne
model | 408 | 410 | 510 | 512 |
---|---|---|---|---|
pow. wypiek. [m2 |
7,87 | 9,84 | 9,84 | 12,30 |
ilość komór [szt.] | 4 | 4 | 5 | 5 |
wymiary komory wypiekowej szer. [mm] | 1230 | 1230 | 1230 | 1230 |
wymiary komory wypiekowej głęb. [mm] | 1600 | 2000 | 1600 | 2000 |
wymiary komory wypiekowej wys. [mm] | 4x190 | 4x190 | 4x160 +1x190 |
4x160 +1x190 |
wymiary zewnętrzne (A) [mm] | 1830 | 1830 | 1830 | 1830 |
wymiary zewnętrzne (B) [mm] | 2780 | 3180 | 2780 | 3180 |
wymiary zewnętrzne (C) [mm] | 3230 | 3630 | 3230 | 3630 |
wymiary zewnętrzne (D) [mm] | 2130 | 2130 | 2180 | 2180 |
wymiary zewnętrzne (E) [mm] | 2510 | 2510 | 2560 | 2560 |
masa [kg] | 3000 | 3600 | 3400 | 4000 |
obsadzenie foremkami 0,4kg [szt.] | 256 | 320 | 320 | 400 |
obsadzenie chlebem 0,5kg [szt.] | 136 | 168 | 170 | 210 |
obsadzenie chlebem 0,6kg [szt.] | 128 | 160 | 160 | 200 |
obsadzenie chlebem 0,9kg [szt.] | 112 | 144 | 140 | 180 |
obsadzenie chlebem 1,0kg [szt.] | 96 | 120 | 120 | 150 |
obsadzenie bułkami 30g [szt.] | 672 | 840 | 840 | 1050 |
obsadzenie bułkami 50g [szt.] | 576 | 720 | 720 | 900 |
obsadzenie bułkami 100g [szt.] | 384 | 480 | 480 | 600 |
ilość blach 40x60cm [szt.] | 32 | 40 | 40 | 50 |
zapotrzebowanie mocy elektr. [kW] | 3,0 | 3,0 | 3,0 | 3,0 |
moc cieplna palnika [kW] | 70 | 85 | 85 | 95 |
max. zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 7,3 | 8,8 | 8,8 | 9,8 |
średnie zużycie gazu GZ-50 [m3/h] | 2,4 | 2,8 | 2,8 | 3,2 |
max. zużycie oleju [ltr/h] | 7,0 | 8,5 | 8,5 | 9,5 |
średnie zużycie oleju [ltr/h] | 2,3 | 2,7 | 2,7 | 3,1 |